Contact

Sportdienst
Sportlaan 6
3960 Bree
089 84 85 45
 

Sportfunctionaris :
Mevr. Vanoosterhout Mireille
 

Mail ons ...

Opening sportdienst
ma 08.00 u - 22.30 u  
di 08.00 u - 22.30 u  
wo 08.00 u - 22.30 u  
do 08.00 u - 22.30 u  
vr 08.00 u - 22.30 u

 


Finse piste met fit-o-meter


De stad Bree heeft een Finse Piste met fit-o-meter aangelegd in het stadspark 'De Boneput'. De piste heeft een lengte van ongeveer 1400 meter en is verlicht zodat er zowel overdag als 's avonds gebruik van gemaakt kan worden.

 

Wat is een finse piste?


Een lusvormig loopparcours van bijna anderhalve kilometer. Het typische aan een Finse Piste is de zachte ondergrond van houtsnippers wat minder belastend is voor degewrichten.Het idee komt uit de Scandinavische landen waar lopers in de zomer gebruik maakten van de langlaufpistes. Deze werden geprepareerd met zagemeel. In de jaren 70 waaide dit concept over naar het Europese vasteland (o.a. Genk, later Bloso Herentals). Maar in Vlaanderen begon dit zagemeel snel te composteren. Dus werd er gezocht naar betere bodembedekkers, zoals boomschors en houtsnippers.

 

 

Aangenaam joggen


Het belangrijkste pluspunt van deze zachte ondergrond is ongetwijfeld het loopcomfort. Door het verend effect worden de gewrichten (vooral de knie) gevoelig minder belast.

 

De Finse piste krijgt een toplaag van 15 cm, samengesteld uit 30% zaagmeel en houtkrullen, 40% gemalen boomschors, 30% rijnzand. Deze toplaag wordt geplaatst op een steenslagfundering van 15 cm dik. Op de meest vochtige plaatsen wordt een drainage aangelegd.

 

Het parcours is +/- 1.400 m lang. Tevens kan men indien men dit wenst, om de 200 meter, aangepaste fitheidoefeningen uitvoeren , die aangegeven worden door de nieuwe fit-o-meter BLOSO. De verlichting rondom de piste zorgt ervoor dat ze op elk moment van de dag kan gebruikt worden


 

Gratis voor iedereen


Een belangrijk argument voor de aanleg van deze Finse Piste was ook het democratisch karakter. Zo’n Piste heeft een veel lagere drempel dan een atletiekpiste bijvoorbeeld. Zo kunnen we nog meer mensen overtuigen om aan lichaamsbeweging te doen. Om deze beginnende loper te begeleiden zullen er elke 100 m bordjes worden geplaatst met de aanduiding van de afstand. Zo kan hij of zij gemakkelijk de evolutie van zijn of haar conditiepeil meten. De stad Bree is ervan overtuigd dat de combinatie van een fraaie, natuurlijke omgeving met een gezonde en verantwoorde ondergrond zowel de geoefende als de beginnende jogger zal aanspreken. Ook ’s avonds kan er veilig gesport worden omdat er de nodige verlichting wordt aangebracht. De combinatie met de Fit-o-meter is ideaal voor iedereen die nog iets meer wil dan alleen maar joggen !

 


Fit-o-meter

Langs de Finse piste is er ook een fit-o-meter aangelegd. Er zijn er 8 stations geïnstalleerd met diverse oefendoelen zoals.: kracht, behendigheid, lenigheid, snelheid, evenwicht en ontspannen. Bij elk station staat een bord met duidelijke instructies. Je bepaalt er telkens je eigen niveau (groen= laag, blauw = gemiddeld, rood = hoog). Tussen ieder station wandel of jog je verder via de Finse Piste.

 

foto: Fit-o-meter

 

De “start en de “aankomst” liggen achter De Kim Clijstersacademy (einde van de Watertorenstraat te Bree)